2007-08-30

Nemzeti értékeink: a magyar cigányzene

A városi cigányzenét éppen úgy kihalás veszélye fenyegeti, mint a magyar népzenét; mind a kettő nemzeti kincsünk, mind a kettőt védeni kell. De nem elég a természetes folyamat, a hatalmat gyakorlók és kiszolgálóik még löknek is rajta a sír felé azzal, hogy száműzték a Petőfi rádióból. (A déli magyarnóta műsor átkerült a középhullámra, az MR4 adóra, ami egyébként nemzetiségi műsorokat sugároz, de a Magyar Katolikus Rádió és regionális adók is sugároznak magyarnótát, szóval nincs azért minden veszve, csak éppen a nemzeti főadókból került ki...)

Íme egy utolsó nagy a régiek közül, Boross Lajos és zenekara. Nézzetek meg, mielőtt törölnék (elvileg tévéből való és azt nem szabadna feltenni...).




Címkék:

2007-08-03

Kapolcs - Művészetek Völgye

Múlt szombaton voltam Kapolcson, a műsor utáni kötetlen zenélésről készült hangfelvételek (4 fájl) itt hallgathatóak közvetlenül az internetről:


Powered by eSnips.com

Tegnap, csütörtökön is voltam egy másik zenekarral, de arról nem készítettem hangfelvételeket.


Összességében jó volt, tetszett, sok ember volt, fiatalok, amit szeretek. De sajnos meg kell állapítanom, hogy ez megint egy olyan program, amiből esetleg már ki is öregedtem, vagy affelé megyek, ugyanis a közönség átlagéletkorát a nálamnál fiatalabbak - huszonévesek - határozzák meg. Sok csaj volt, de sokan úgy öltözködtek, mintha nem a Művészetek Völgyébe, hanem a Krisna Völgybe jöttek volna. Sok elvolt, művészetkedvelő ember volt és ez az öltözködésükön is meglátszott. XXI. sz.-i hippik...? Sokan magas cilinderű kalapban (mágus, varázslókalapban vagy hasonlőkban) voltak, amit hétköznapra a Völgyön kívül biztos nem venne fel. Egy-két "nagyon elvont" figura is volt, az egyik pl. a letekert szélvédő mellett megkérdezte tőlünk, hogy nincs-e nálunk fű... Szóval ilyenek is vannak.

A két nap alatt sok ismerőssel találkoztam; kicsi a világ...

Tegnap még műsor után kicsit belehallgattunk földijeink, a Hétrét zenekar muzsikálásába is.

Címkék: ,

2007-08-01

Mosolyszünet

- Hogy mondhatnánk másképp a külső hatásokra (pl. viccmesélés) reagáló száj szélein jelentkező vízszintestől eltérő alkalmi görbületet (pl. mosolyt)?

- Ráncreakció.

Címkék: