2006-01-04

Mért szavaztam az interlingva mellett egy weboldalon? | Kial mi voĉdonis apud interlingvao en hejmpaĝo? | Why I voted for interlingua in a webpage?

Van egy honlap, ahol az anyanyelvünk mellett létező, nemzetközi kommunikációra használandó leendő globális nyelvre lehet szavazni. Ez lehet természetes, vagy mesterséges nyelv is. Meg is lehet (kell?) indokolni a döntésünket. Én a következőt írtam be:



Ekzistas hejmpaĝo, sur kiu oni povas proponi iun ajn lingvon por esti la globala lingvo uzota apud nia gepatra lingvo por internacia komunikado. Oni povas (devas?) ekspliki sian decidon. Jen, kial mi voĉdonis favore al interlingŭo:



Exists a webpage, where you can vote for the international global language, used by your own mother tongue. It can be also a natural, also a constructed language. You can (or must) explain, why you have voted by your selected language. Here you can read my original text, why I voted for interlingua:



Es gibt eine Webseite, auf der man eine weltweit zu benutzende Sprache vorschlagen kann. Man soll die Sprache angeben, die man für die internationale Verständigung am geeignetsten hält. Dies kann eine natürliche Sprache sein, aber auch eine Plansprache. Man kann (oder muss) seine Entscheidung begründen. Lesen Sie unten, warum ich mich für Interlingua entschieden habe:



INTERLINGUA ES LE DENOMINATOR COMMUN DE LINGUAS EUROPEE LE PLUS PARLATE IN LE MUNDO (ANGLESE, ESPANIOL, PORTUGESE, FRANCESE, ITALIANO, GERMANO E RUSSO) IN VISTA DE LOR VOCABULARIO COMMUN, HEREDITATE DEL LATINO E GRECO ANCIAN. (PRO ISTO ILLO ES MULTO APTE A ESSER ANQUE UN LINGUA AUXILIAR DEL SCIENTIA.) PRO MILLIONES DE HOMINES INTERLINGUA ES COMPRENSIBILE AL PRIME AUDIENTIA, PRIME LECTURA SIN STUDIOS PREVIE! CON ILLO ON COMPRENDE TEXTOS IN LINGUAS NEOLATIN, MESMO ANGLESE, SIN STUDIANTE ANTEA ISTE LINGUAS, SOLMENTE INTERLINGUA! VOCABULARIO LE PLUS INTERNATIONAL CON UN GRAMMATICA MINIMAL!


version audio


Ön is látogassa meg ezt az oldalt és szavazzon az interlingvára!

Vizitu ankaŭ vi ĉi tiun paĝon kaj voĉdonu al interlingvao!

Visit this webpage also you, and vote for interlingua!

Besuchen auch Sie diese Website, und stimmen Sie für Interlingua ab!

Címkék: , , , ,

Piramis a Pilisben?


Talán az előzőekben leírt eseményre rákövetkező pénteken Szörényi Levente Hévizen tartott előadást (ahol kezelik egész novemberben) a Pilisben található Holdvilág-árokban végzett általa felügyelt (irányított) ásatásokról.
Az 1940-es években bizonyos Sashegyi nevű régész kezdett ott ásatásokat abból kiindulva, hogy – ha jól emlékszem – Anonymus úgy írja le Árpád vezér nyughelyét, hogy ott nyugszik Árpád „ahol a víz kőmederben folyik alá Attila városába”. Ez a leírás pontosan ráillik a Holdvilág-árokra, amely a Pilisben van; ott, ahol a régi koronázóvárost, Fehérvárt, és Ősbudát, Attila nagykirályunk székhelyét is sejtik. Sashegyi emberi (női) csontvázat is talált ott a nehezen és életveszélyesen megközelíthető helyen, kőkoporsóban, amelynek génjei megegyeznek a honfoglaló magyarság genetikai állományával. Szörényi apja a kartográfiai vállalatnál dolgozott, és kapcsolatban állt Sashegyivel. Talán ennek alapján rendelkezett az idősebb Szörényi afelől, hogy a Holdvilág-árkot a térképeken „ősi kultikus helyként” tüntessék fel. Ez a megjelölés rajtamaradt a térképeken a kommunizmus idején, és a mai térképeken is ez olvasható. Az ott található kövek emberi megmunkálásra utalnak, nem a természet formálta őket olyanra. Az egyik közeli bokorban Sashegyi embert ábrázoló kőszobrot is talált, amely egy belső-ázsiai türk, szittya, hun vonásokat mutató emberábrázolás volt. Két nap múlva két szakértővel visszatért a helyszínre, de a szobornak hűlt helye volt. Utánajárt a dolognak, és kiderült, hogy elvitték azt a kőfejtőbe, bezúzták.

Szörényiék (mint egyesület) tovább ásattak 2003 körül a Sashegyi-féle ásatás nyomán, amelletti területen, ahol a csontvázat találta. Itt egy tulok-szerű állat csontjait találták meg, amely ma nem található Magyarországon. Azonkívül egy női lábujj-percet. Az előadás utáni napon mentek a szegedi intézetbe a csont génállományát megvizsgáltatni. Hogy azóta mi történt, nem tudom, de valószínű, honfoglaláskori női csontvázként azonosították be, akkor viszont semmi kétség, hogy az a Sashegyi által megtalált csontváz része. (Hogy a csontváznak mi lett a sorsa, nem tudom.) Az ásatások szakmai részét egy szakképzett régész vezeti. A helyszínt úgy kell elképzelni, hogy az egy hegy, amelynek a lábánál folyik a patak (vagy folyó). Az ásatást végzők egy olyan kőtömböt találtak a hegyen tovább lejjebb fúrva, amely egy feltűnően éles, szabályosan egyenes peremmel rendelkezik. Ennek a peremnek a vonalában továbbmenve annak úgy lett vége, hogy az ásó szintén kőbe ütközött, amely szintén egy kocka- vagy téglaalakú kőtömb egyik szabályos pereme volt. Ennek végén szintén egy erre merőleges perem van, tehát az egész emberi alkotásra utal, lépcsőzetes kialakításra. Hogy ennek a lépcsőzetes folyamatnak hol van vége, nem tudni, de elvileg le a patakig (folyóig?) is tarthat. Ha pedig a párhuzamos oldalon ugyanezt a kialakítást találják meg a hegyen, mint szabályos tükörképét a lépcsőzetnek, akkor az csak piramis lehet, amelyet hegyből ástak ki, és utána hegyként be is temették, valamilyen okból kifolyólag.

Ez megerősítené azt a feltevést, ami arra utal, hogy (honfoglaló) őseink kultikus temetkezési helyét (esetleg Árpád, stb. sírját) - a krónikás leírása alapján is - itt keressük. Az pedig csak jó hatással lehet a magyarságra, a nép, a nemzet összetartására, ha lenne egy ilyen nemzeti zarándokhelye, ahol az ősökhöz zarándokolhatnánk – mondja Szörényi Levente; hozzátéve, hogy persze ez nem mindenkinek lehet az érdeke (lásd: a piramis betemetése, az emberszobor kőfejtőben való összezúzása, Sashegyi leleteinek – azt hiszem, ló csontvázat is talált ott – a szakmai eltusolása, vagy másként értelmezése). Az ásatási terv megvan jövő nyárig, addig a területet elkerítették, fákkal fedték be az ásott gödröket, és az emberek védelme érdekében kiírták hogy életveszélyes terület. Szó esett még Özsébről is, aki esztergomi jó egyházi pozícióját feladva a Pilisbe ment, ahol egy barlangban három évig élt, majd megalapította a pálos rendet, mint egyetlen magyar alapítású szerzetesrendet, amely érdekes módon sok magyar ősvallási elemet őriz, és a szerzetesek egymás között a magyar rovásírást használták. Szörényi szerint az alatt a három év alatt történhetett valami, ami Özsébet ebbe az irányba vitte; pl. a Pilisben találkozhatott a régi magyar hit képviselőjével - akik pl. ezt a sírhelyet is őrizhették még a középkorban -, akikkel szenvedélyes hitvitákat folytathatott, egymást győzködhették. Özséb pl. arról győzhette meg ezeket a remetéket, hogy ennek a letűnt világnak vége, ideje lenne az új hithez csatlakozniuk. Ugyanis nem tudjuk, kikből állhattak az első pálosok, vagyis a pálos rend alapítói. Lehettek pl. ezek a sírt őriző régi hitűek – véli Szörényi.

Címkék: